Σπόρους ελιάς από την Ολυμπία θα στείλει στο διάστημα το 2021, δέκα χρόνια από τον Μεγάλο Σεισμό της Ανατολικής Ιαπωνίας, η Ναράχα, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο.
Η Ναράχα απέχει 20 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι Ίτσι της Φουκουσίμα και ήταν η πρώτη πόλη για την οποία ήρθη από την Κυβέρνηση η εντολή εκκένωσης επιτρέποντας στους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή που προξένησε ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011. Παράλληλα είναι μία από τις πόλεις των πληγέντων νομών Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα που έχουν ανακηρυχθεί “Arigato” Host Town, θεσμός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για την ανάδειξη της ανοικοδόμησης του Τοχόκου και την προώθηση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών των τοπικών δήμων με τις χώρες που συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση.
Ο πύραυλος της ιαπωνικής διαστημικής αποστολής θα μεταφέρει τους σπόρους τον ερχόμενο Μάιο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα παραμείνουν για περίπου ενάμιση μήνα στην ιαπωνική ερευνητική μονάδα KIBO. Ο Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και περιστρέφεται γύρω της δεκαέξι φορές την ημέρα. Με την επιστροφή τους οι σπόροι της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα φυτευθούν στη Ναράχα.
Από τη Ναράχα και συγκεκριμένα από το αθλητικό κέντρο J-Village θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Τόκιο 2020.
Τους σπόρους παρέδωσε στον Δήμαρχο της Ναράχα κ. Γουκιέι Ματσουμότο ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο κ. Κωνσταντίνος Κακιούσης σε τελετή που έλαβε χώρα στην πρεσβευτική κατοικία στις αρχές Νοεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Κακιούσης, από τα αρχαία χρόνια η ελιά αποτελεί σύμβολο νίκης και ειρήνης και αυτή τη φορά θα συμβολίσει τη νίκη της Ναράχα ενάντια στις αντιξοότητες που προκάλεσε η καταστροφή του 2011.
Στην τελετή παρέστη ο αναπληρωτής Υπουργός Ανοικοδόμησης κ. Σινίτσι Γιοκογιάμα, ο κ. Γιόιτσι Χασεγκάουα, διευθυντής της One Earth Foundation και ο κ. Γκεντζίρο Τζίννο, πρώην μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Φουκουσίμα. Aπό ελληνικής πλευράς παρέστη ο κ. Γεώργιος Παρθενίου (Σύμβουλος Α’) και ο κ. Αθανάσιος Καραπέτσας (Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’).
Ο κ. Ματσουμότο εξέφρασε την επιθυμία να συνεχισθούν οι ανταλλαγές της πόλης με την Ελλάδα. Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Δήμος με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Τσουκούμπα υλοποίησε παρουσίαση ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού στα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της πόλης.
Φωτογραφίες: Junko Nagata © GreeceJapan.com
Πηγή: https://www.greecejapan.com/i-iaponia-tha-steilei-sto-diastima-sporoys-elias-apo-tin-ellada/