Γεννήθηκα σε μια χώρα που μπορώ να δω ακόμη την ιερή ελιά του Πλάτωνα. Έστω κι αν αυτό το δέντρο των χιλιάδων χρόνων φυλάσσεται πλέον στο μουσείο.

Γεννήθηκα σε μια χώρα για την οποία ο νομπελίστας ποιητής της Οδυσσέας Ελύτης έγραψε: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Γεννήθηκα σε μια χώρα που η Θεά του Πολέμου η Αθηνά, για να κάνει δική της την Αθήνα, δεν έβγαλε τα φοβερά της όπλα, το ξίφος, την ασπίδα, το ακόντιο. Δώρισε μια ελιά στους πολίτες της. Και την σοφία να την καλλιεργούν…

Γεννήθηκα σε μια χώρα που αντί για χρυσάφια έστεφε τους Ολυμπιονίκες με ένα κλαδί ελιάς.

Πώς να μην επηρεαστώ από την ιστορία και τους μύθους της. Πώς να ξεχάσω τις χαρούμενες φωνές κάθε Φθινόπωρο που οι εργάτες ξεχύνονταν στους ελαιώνες της πατρίδας μου για να μαζέψουν τον ευλογημένο καρπό.

Έζησα πολλά χρόνια μακριά της. Ταξίδεψα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Δούλεψα σε χώρες που δεν ξέρουν τι θα πει λάδι ελιάς. Και όταν πια γύρισα από το πλούσιο ταξίδι αποφάσισα με τους συνεργάτες μου πως θέλουμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας. Ένα προϊόν αξεπέραστο στον χρόνο και ποιοτικά ανώτερο, όπως θα το ήθελε ένας απαιτητικός γνώστης του ελαιολάδου.

Πήρα από το χέρι τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων και περπάτησα στους παλαιούς και καλοδιατηρημένους ελαιώνες της οικογένειάς μου. Τόσες γενιές πίσω… Έπρεπε να συνεχίσω την παράδοση. Όχι γιατί μου έλειπαν οι εμπειρίες. Από αυτές μου έδωσε πολλές το ταξίδι. Μου έλειπε η μυρωδιά της ελιάς δίπλα στη θάλασσα. Και του καρπού της που κλείνει μέσα όλη τη θαλασσινή αύρα του ηλιοβασιλέματος, χαρίζοντάς μας ένα λάδι που όμοιό του δεν θα βρεις πουθενά.

Μου έλειπε η γεύση της πρωινής ομίχλης στους ελαιώνες του βουνού. Αυτής που φεύγει με το αεράκι και τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, αφήνοντας πίσω της ευεργετικές ιδιότητες που γιομίζουν φρουτένιες απολαύσεις τον καρπό της. Μου έλειπε το χώμα που πάνω του τρέχαμε ξυπόλητοι. Που το βρέξαμε με νερό και πλάσαμε πηλό όταν είμαστε παιδιά, φτιάχνοντας τα πρώτα κιούπια για να βάλουμε το λάδι. Το ίδιο χώμα που οι αιώνες το γέμισαν πλούσια ιχνοστοιχεία και ιδιότητες που προσφέρει μόνο ένα ηφαιστειογενές μίγμα μεσογειακού τοπίου. Μου έλειπε το βράδυ που φωτιζόταν με τα ισχνά λαδοφάναρα στα πιο φτωχικά σπίτια του χωριού. Και πάνω απ’ όλα μου έλειπε το λιοτρίβι… Οι πέτρινες παραδοσιακές μυλόπετρες που της σεβάστηκε ο χρόνος και οι οποίες δίνουν μια ασύγκριτη ποιότητα στο λάδι. Το λιοτρίβι που σε μια άκρη του θα είχε πάντα κάρβουνα αναμμένα για να ψήσουμε φρέσκο ψωμί, να ρίξουμε πάνω του άφθονο φρεσκοβγαλμένο λάδι και ρίγανη και να γευτούμε στον παιδικό μας ουρανίσκο αυτό που δεν μπορούν να υμνήσουν όλα τα αστέρια της Michelin μαζί…

Ποιος να περιγράψει το μεγαλείο του αγαπημένου καρπού που θέλει ήλιο, χώμα και δροσερό αέρα… Με απόλυτο σεβασμό στις παραδοσιακές μεθόδους και σε συνδυασμό με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις συλλέγουμε τις ελιές από τα κτήματά μας. Η τυποποίηση γίνεται επίσης με το χέρι σε συνθήκες όμως απόλυτα ελεγμένες και πιστοποιημένες από την επιστήμη της γεωπονίας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών προκύπτει το απόσταγμα λαδιού που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα με υψηλές τιμές φαινολών, ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Στοιχείων που τονώνουν τον οργανισμό και –όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο κατόπιν σχετικών αναλύσεων- θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρές ασθένειες.

Αυτές τις σκέψεις έκανα χρόνια τώρα περπατώντας ανάμεσα στα θαλερά λιόδεντρα που τα τριγυρίζουν πλούσια ρυάκια νερού. Μαζί μου σ’ αυτό το ωραίο και παραγωγικό ταξίδι οι πολύτιμοι συνεργάτες μου. Ο Γρηγόρης, ο Μάνος, ο Δημήτρης, η Αγγελική, ο Χρήστος, ο Μανώλης και η Σοφία.

Ανεβήκαμε ψηλά στο βουνό και είδαμε από μακριά την Ολυμπία, τον τόπο που χιλιάδες χρόνια πριν οι Ολυμπιονίκες αγωνίζονταν για τον κότινο, ένα απλό στεφάνι ελιάς.

Το χωριό μου το λένε Καλλιθέα, ακριβώς γιατί έχει αυτήν την καλή θέα. Οι ελιές που έρχονται από πάππου προς πάππο δεν κουράστηκαν να δίνουν το απόσταγμα αυτής της ευλογημένης χώρας.

Ένα απόσταγμα που με τους συνεργάτες μου αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Συνεργαστήκαμε με εξειδικευμένους επιστήμονες και εργάτες της γης. Αναλύσαμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε αυτήν την γωνιά της Ελλάδας και φροντίσαμε με μεράκι και επιστημονική γνώση να σας προσφέρουμε το απόσταγμα ενός σπάνιου προϊόντος με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες.

 

Γιώργος Γκούτης Ιανουάριος 2017